konstantinas-kitchen-tsourekia-afrata-me-ines-choris-mixer
Γλυκά

Τσουρέκια αφράτα με ίνες – Χωρίς μίξερ

Καλώς ήρθατε στο κουζινάκι μου! Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή για αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες, χωρίς μίξερ! Μια συνταγή που φτιάχνεται με αγάπη και φέρνει στο σπίτι τη μυρωδιά και τη θαλπωρή του ελληνικού Πάσχα.

Στην Ελλάδα, τα πασχαλινά τσουρέκια δεν είναι απλώς ένα γλυκό. Είναι μια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, γεμάτη αναμνήσεις από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες που ζύμωναν με υπομονή, χαμόγελο και το μυστικό άγγιγμα της αγάπης. Είναι εκείνη η στιγμή που όλη η οικογένεια μαζεύεται στην κουζίνα, δοκιμάζει ζεστό τσουρέκι «να δούμε αν πέτυχε», γελάει, μοιράζεται ιστορίες και δημιουργεί καινούργιες αναμνήσεις.

Εύχομαι αυτή η συνταγή να σας φέρει την ίδια χαρά, το ίδιο άρωμα και τη γλύκα που συνοδεύει κάθε ελληνικό πασχαλινό τραπέζι. 🌸

Δοκίμασε τη συνταγή μου και γράψε μου στα σχόλια πώς σου φάνηκε!

Μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο καναλάκι μου για περισσότερες νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Και να θυμάσαι, η αγάπη είναι πάντα το πιο σημαντικό συστατικό για να δημιουργήσουμε την τέλεια συνταγή!

Υλικά για μίγμα 1:
100γρ αλεύρι για τσουρέκι ή γ.οχ.
20γρ. μαγιά ξηρή (2 φακ. των 10γρ. ή 3 φακ. των 7γρ.)
1 κ.σ. ζάχαρη
150ml χλιαρό νερό

Υλικά για μίγμα 2:
1 κιλό αλέυρι για τσουρέκι ή γ.οχ.
300γρ. ζάχαρη
350ml γάλα (Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε 100ml από το γάλα με 100ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού.)
100-120ml σπορέλαιο
3 αυγά μεσαία
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανιλλίνες
1 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. μαστίχα χίου

Ingredients for mixture 1:
100g flour
20g dry yeast (2 sachets of 10g or 3 sachets of 7g)
1 tablespoon of sugar
150ml lukewarm water

Ingredients for mixture 2:
1 kg of strong flour ideal for traditional Greek Easter tsoureki
300g sugar
350ml milk (If you want, you can substitute 100ml of milk 100ml natural orange juice.)
100-120ml vegetable oil
3 medium eggs
1 tablespoon of orange zest
2 vanillins
1 teaspoon of mahlepi
1/4 tsp chio mastic

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 150ml χλιαρό νερό, 20 γραμμάρια ξηρή μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε 100 γραμμάρια αλεύρι και αφού ανακατέψουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40-45 λεπτά.
  2. Σε πολύ μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι ή γ.οχ. και προσθέτουμε 300 γραμμάρια ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι, 1/4 κουταλάκι μαστίχα Χίου, 2 βανιλίνες και ανακατεύουμε καλά.
  3. Τώρα ρίχνουμε 350ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, 3 αυγά μεσαία (χτυπημένα) σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα με τη μαγιά.
  4. Αφού ανακατέψουμε ελαφρώς αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο 100ml σπορέλαιο, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Ζυμώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο λείο ζυμάρι, σαν μια τεράστια τσιχλόφουσκα. Αν κολλάει το μείγλα, λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και συνεχίζουμε.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2-3 ώρες.
  6. Αφού περάσουν οι 2-3 ώρες και το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει, λαδώνουμε τον πάγκο μας, το χωρίζουμε σε 9 ίσα μέρη και φτιάχνουμε 9 όμορφα μπαλάκια.
  7. Φτιάχνουμε 3 κορδόνια για κάθε τσουρέκι, πιάνοντας το πρώτο μπαλάκι που φτιάξαμε ώστε να έχει ξεκουραστεί και να πλάθεται εύκολα.
  8. Πλέκουμε τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40-45 λεπτά.
  9. Τώρα τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, αραιωμένο με λίγο νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  10. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα, άλλα 15-20 λεπτά.

💡 Εδώ θα βρείτε 👉 πολλά πρακτικά εργαλεία για την κουζίνα, ιδανικά για όσους αγαπούν το μαγείρεμα όπως κι εμείς! Ο σύνδεσμος είναι affiliate, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσετε κάτι, υποστηρίζετε το blog μας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για εσάς. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!

Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.

Konstantina's Kitchen videos

Καλωσορίσατε στο μπλογκ μου. Στον παράδεισο της γεύσης και της μαγειρικής! Εδώ θα βρείτε μια πληθώρα από συνταγές που θα καλύψουν κάθε γευστική προτίμηση και θα ενθουσιάσουν τους αγαπημένους σας!!!

Αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τις καινούργιες μου συνταγές, εγγραφείτε στο κανάλι μου στο youtube!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *