Πως να φτιάξετε το Πιο Νόστιμο και Αφράτο Ψωμί 100% Ολικής Άλεσης Χωρίς Μίξερ.
Καλωσορίσατε στο καναλάκι μου! Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μία από τις αγαπημένες μου συνταγές για ψωμί ολικής, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι σας χωρίς τη χρήση μίξερ.
Αυτό το ψωμί είναι όχι μόνο νόστιμο, αλλά και πλούσιο σε φυτικές ίνες, επίσης παρέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της υγείας, γι’αυτό και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για υγιεινή διατροφή.
Θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας επιλογή για κάθε γεύμα. Συνοδέυστε με αυτό το αφράτο ψωμί το φαγητό σας ή απολαύστε το με φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα ή το αγαπημένο σας τυρί.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για αρχάριους στη μαγειρική και εγγυάται ένα νόστιμο αποτέλεσμα κάθε φορά. Δοκιμάστε την σήμερα και γράψτε μου στα σχόλια αν σας άρεσε η συνταγή μου.
Και μην ξεχνάτε, η αγάπη είναι πάντα το πιο σημαντικό συστατικό για να δημιουργήσουμε το τέλειο φαγητό!
Υλικά για το προζύμι:
100γρ. αλεύρι ολικής
2 φακελάκια μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
150ml νερό χλιαρόΥλικά:
800γρ. αλεύρι ολικής
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 φλ.κ. ελαιόλαδο
500ml νερό χλιαρό
σπορέλαιο για το άλειμμα
Ingredients for mixture:
100 gr wholemeal flour
2 sachets of yeast
1 tbsp sugar
150 ml lukewarm waterIngredients for mixture 2:
800 gr wholemeal flour
2 tsp salt
1 tbsp sugar
1/2 small cup olive oil
500 ml lukewarm water
vegetable oil for the spread
Εκτέλεση
- Για το προζύμι: Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης, 2 φακελάκια μαγιά (14-16 γραμμάρια), 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε 150ml νερό χλιαρό (όχι καυτό για να μην καεί η μαγιά) και ανακατεύουμε με σίρμα πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Τώρα σε ένα πολύ μεγάλο μπολ βάζουμε 800 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, 500ml νερό χλιαρό (όχι καυτό), το προζύμι μας και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα ώστε να εγκλωβίσουμε τον αέρα στη ζύμη. - Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στη ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της (40-45 λεπτά περίπου).
- Όταν φουσκώσει η ζύμη, αλευρώνουμε τον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2,3 ή ακόμη και 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο και τυλίγουμε ώστε να σχηματιστούν τα καρβελάκια.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Όταν τα ψωμιά μας διπλασιαστούν σε όγκο τα αλείφουμε με λίγο λάδι, τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου (κάτω κάτω) για 35-40 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!
💡 Εδώ θα βρείτε 👉 πολλά πρακτικά εργαλεία για την κουζίνα, ιδανικά για όσους αγαπούν το μαγείρεμα όπως κι εμείς! Ο σύνδεσμος είναι affiliate, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσετε κάτι, υποστηρίζετε το blog μας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για εσάς. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!
Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
