Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό αρτοσκεύασμα με ιστορία χιλιάδων ετών που τρώγεται κυρίως την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής (Νηστείας) πριν το Πάσχα, συμβολίζοντας τον καθαρισμό, τη νηστεία και την επικείμενη γιορτή του Πάσχα.
Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί μια σημαντική ημέρα στο πλαίσιο των πασχαλινών εορτασμών στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής και συνήθως οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να την γιορτάσουν με παραδοσιακές δραστηριότητες και γεύματα.
Η μέρα αυτή είναι γνωστή για το λιτό γεύμα που σερβίρεται, το οποίο συχνά περιλαμβάνει λαγάνα, χαλβά και θαλασσινά και συμβολίζει το τέλος της κατανάλωσης θαλασσινών προϊόντων και την αρχή της νηστείας.
Μια άλλη δραστηριότητα που συνήθως συμβαίνει την Καθαρά Δευτέρα είναι οι οικογενειακές εκδρομές στη φύση, όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν την πρώτη μέρα της Άνοιξης και πετάνε χαρταετούς. Αυτή η παράδοση συμβολίζει την ανανέωση και την ελπίδα για μια καλύτερη εποχή που φέρνει το Πάσχα.
Ας μαζευτούμε φέτος όλοι μαζί στην κουζίνα για να φτιάξουμε στο σπίτι μας την πιο εύκολη, γευστική και τραγανή λαγάνα και τα παραδοσιακά εδέσματα. Θα είναι μια όμορφη ευκαιρία να δημιουργήσουμε αναμνήσεις, να μοιραστούμε συναισθήματα και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας ως οικογένεια.
Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή!
Υλικά:
500γρ. αλεύρι γ.οχ.
300ml νερό χλιαρό
1 κ.σ. ταχίνι
1/2 κ.σ. μέλι
4γρ. μαγιά (1/2 φακ.)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μέλι για το άλειμμα
σουσάμι
Ingredients:
500 gr. all purposet flour
300 ml lukewarm water
1 tbsp tahini
1/2 tbsp. honey
4 gr. yeast (1/2 sacket)
1 tsp salt
1 tsp honey for the spread
sesame
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε 300ml χλιαρό νερό (όχι καυτό), 4 γραμμάρια μαγιά (μισό φακελάκι), 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ταχίνι (και περισσότερο αν θέλετε), μισή κουταλιά της σούπας μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά.
- Όταν ενεργοποιηθεί η μαγιά, προσθέτουμε στο μίγμα 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ωραίο μαλακό ζυμαράκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 40-45 λεπτά.
- Τώρα στο μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, βρέχουμε λίγο τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη και με τα δάχτυλα την ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 40-45 λεπτά.
- Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, βρέχουμε λίγο τα δάχτυλά μας και τα βυθίζουμε στη ζύμη για να κάνουμε τα βαθουλώματα.
- Σε μισό φλιτζανάκι του καφέ νερό, διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά και με αυτό αλείφουμε τη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, σε 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!
💡 Εδώ θα βρείτε 👉 πολλά πρακτικά εργαλεία για την κουζίνα, ιδανικά για όσους αγαπούν το μαγείρεμα όπως κι εμείς! Ο σύνδεσμος είναι affiliate, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσετε κάτι, υποστηρίζετε το blog μας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για εσάς. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!
Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
