Καλώς ήρθατε στο κουζινάκι μου! Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου αγαπημένη συνταγή για κουραμπιέδες, που είναι πάντα βουτυρένιοι, αφράτοι και αρωματικοί, μια πραγματική απόλαυση για μικρούς και μεγάλους. Θα νιώσετε τη μαγεία των γιορτών καθώς το σπίτι γεμίζει με το μεθυστικό άρωμα του βουτύρου και της ζάχαρης άχνης.
Οι κουραμπιέδες δεν είναι απλά ένα γλυκό, είναι η γεύση και το άρωμα των Χριστουγέννων! Κάθε χρόνο οι κουραμπιέδες γεμίζουν τα σπίτια μας με τη ζεστασιά και τη θαλπωρή της παράδοσης, φέρνοντας κοντά οικογένειες και φίλους γύρω από το τραπέζι.
Τα παιδιά ανυπομονούν να βοηθήσουν στη δημιουργία τους και να κλέψουν λίγη ζύμη, γελώντας και χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές. Είναι μια γλυκιά παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, μια στιγμή που η μαμά και η γιαγιά μοιράζονται την αγάπη τους μέσα από μια συνταγή γεμάτη αναμνήσεις.
Ελάτε μαζί μου να ζήσουμε τη χαρά της προετοιμασίας και να φτιάξουμε αυτά τα αριστουργήματα που κλέβουν την παράσταση σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Γιατί οι κουραμπιέδες δεν είναι απλώς ένα γλύκισμα, είναι η γεύση της αγάπης, της ζεστασιάς και της παράδοσης.
Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου για περισσότερες νόστιμες και εύκολες συνταγές. Αν σας άρεσε η συνταγή μου, πατήστε το like και μοιραστείτε την με τους φίλους σας!
Και να θυμάστε, η αγάπη είναι πάντα το πιο σημαντικό συστατικό για να δημιουργήσουμε το τέλειο φαγητό!
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι γ.οχ.
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
80 γρ. ζάχαρη άχνη
50 ml κονιάκ
100 γρ. αμύγδαλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανιλίνες
50 ml ανθόνερο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
Ingredients:
500 gr. all purpose flour
250 gr. cows butter
80 gr. powdered sugar
50 ml cognac
100 gr. almonds
1 tsp. baking powder
2 vanillas
50 ml blossom water
300 g powdered sugar
Εκτέλεση
- Σε ταψάκι βάζουμε 100 γραμμάρια αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε 180 βαθμούς (αέρα) μέχρι να μοσχομυρίσουν (10 λεπτά περίπου). Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
- Σε μία κούπα κοσκινίζουμε 500 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Ανά διαστήματα σταματάμε και καθαρίζουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ.
- Όσο καλύτερα χτυπήσουμε το βούτυρο, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας. Η ιδανική υφή είναι σαν μια ωραία σφιχτή σαντιγί.
- Τώρα προσθέτουμε 50 ml κονιάκ, 2 βανιλίνες και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις και ζυμώνουμε ελαφρώς. Τέλος προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα (κρύα) και ζυμώνουμε να πάνε παντού.
- Πλάθουμε μπαλάκια των 30 γραμμαρίων περίπου και με το μεγάλο μας δάχτυλο πιέζουμε λίγο από πάνω ώστε να δημιουργηθεί μία λακουβίτσα. Με αυτόν τον τρόπο θα φουσκώσουν οποιόμορφα και μετά το ψήσιμο θα στέκεται καλύτερα η άχνη πάνω στους κουραμπίεδες.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας κενό μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 170 βαθμούς στον αέρα για 20-24 λεπτά περίπου.
- Όταν οι κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά, τους ψεκάζουμε καλά με ανθόνερο (λίγους λίγους) και από τις δύο πλευρές και τους περνάμε από ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει 300 γραμμάρια άχνη ζάχαρη.
- Βάζουμε τους κουραμπιέδες μας σε πιατέλα, τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε…
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!!!
💡 Εδώ θα βρείτε 👉 πολλά πρακτικά εργαλεία για την κουζίνα, ιδανικά για όσους αγαπούν το μαγείρεμα όπως κι εμείς! Ο σύνδεσμος είναι affiliate, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσετε κάτι, υποστηρίζετε το blog μας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για εσάς. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!
Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
