Η φανουρόπιτα είναι η πίτα που φτιάχνεται στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και παραδοσιακά οι νοικοκυρές την ψήνουν την παραμονή του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή στις 26 Αυγούστου και την πηγαίνουν στην εκκλησία για να διαβαστεί.
Σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να μοιράσουν τουλάχιστον επτά κομμάτια έξω από την εκκλησία και την υπόλοιπη μπορούν να την πάρουν στο σπίτι, για να τη μοιράσουν στα μέλη της οικογένειας, σε γείτονες και φίλους.
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι ένα κέικ νηστίσιμο που φτιάχνεται χωρίς τη χρήση του μίξερ, φουλ αρωματικό, πολύ νόστιμο και τα υλικά της πρέπει να είναι μονός αριθμός, εφτά, εννιά ή έντεκα.
Κάθε ελληνικό σπίτι έχει και τη δική του συνταγή φανουρόπιτας την οποία φτιάχνει κάθε χρόνο και σύμφωνα με τον κάτοχο της συνταγής, είναι η καλύτερη, η νοστιμότερη και η αρωματικότερη.
Εδώ είναι και η δική μου συνταγή που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω με καμιά!
Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου για περισσότερες νόστιμες και εύκολες συνταγές. Αν σας άρεσε η συνταγή μου, πατήστε το like και μοιραστείτε την με τους φίλους σας!
Και να θυμάστε, η αγάπη είναι πάντα το πιο σημαντικό συστατικό για να δημιουργήσουμε το τέλειο φαγητό!
Υλικά:
3+1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1+1/4 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1+1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
3/4 κούπα σπορέλαιο
1/2 κούπα κονιάκ
1 κ.σ. κοφτή κανελογαρύφαλο (2/3 κανέλα+1/3 γαρύφαλο)
1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
1/2 κούπα καρύδια
Ingredients:
3+1/2 cups self-raising flour
1+1/4 cup sugar
1 tsp baking soda
1+1/2 cup orange juice
3/4 cup vegetable oil
1/2 cup cognac
1 tbsp cinnamon/clove (2/3 cinnamon+1/3 grated clove)
1/2 cup blond raisins
1/2 cup walnuts
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 3+1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, προσθέτουμε τα μπαχαρικά (2/3 κ.σ. κανέλα +1/3 κ.σ. γαρύφαλο), 1+1/4 κούπα ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε 3/4 της κούπας σπορέλαιο, 1,5 κούπα χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική, 1/2 κούπα κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τέλος ρίχνουμε 1/2 κούπα καρύδια χονδροκομμένα και 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές (αφού πρώτα τις αλευρώσουμε) και ανακατεύουμε.
- Βουτυρο-αλευρώνουμε ένα ταψί 28-30 εκατοστών, τοποθετούμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις) για 55-60 λεπτά.
- Όταν κρυώσει καλά αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
- Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 3+1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, προσθέτουμε τα μπαχαρικά (2/3 κ.σ. κανέλα +1/3 κ.σ. γαρύφαλο), 1+1/4 κούπα ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε 3/4 της κούπας σπορέλαιο, 1,5 κούπα χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική, 1/2 κούπα κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τέλος ρίχνουμε 1/2 κούπα καρύδια χονδροκομμένα και 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές (αφού πρώτα τις αλευρώσουμε) και ανακατεύουμε.
- Βουτυρο-αλευρώνουμε ένα ταψί 28-30 εκατοστών, τοποθετούμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (αντιστάσεις) για 55-60 λεπτά.
- Όταν κρυώσει καλά αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!!!
💡 Εδώ θα βρείτε 👉 πολλά πρακτικά εργαλεία για την κουζίνα, ιδανικά για όσους αγαπούν το μαγείρεμα όπως κι εμείς! Ο σύνδεσμος είναι affiliate, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσετε κάτι, υποστηρίζετε το blog μας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για εσάς. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!
Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
