Φαγητά

Σουγάνια Μυτιλήνης ή Φιλιανοί κρεμμυδοντολμάδες

Σουγάνια Μυτιλήνης ή Φιλιανοί κρεμμυδοντολμάδες, ένα πεντανόστιμο φαγητό το οποίο προέρχεται από το χωριό Φίλια της Λέσβου.

Μαγειρεύεται παραδοσιακά την ημέρα των Χριστουγέννων μιας και το κρεμμύδι στο οποίο τυλίγουμε τη γέμιση του ντολμά συμβολίζει τα σπάργανα στα οποία τυλίχθηκε ο Χριστός.

Η αυθεντική συνταγή αποτελείται από αρνίσιο κιμά και δεν περιλαμβάνει αυγολέμονο. Η δική μου συνταγή είναι λίγο πειραγμένη.

Υλικά για τα σουγάνια:
8-10 μεγάλα κρεμμύδια άσπρα
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή αρνίσιο)
2 κρεμμύδια μέτρια
1 φλ. ρύζι γλασέ (200γρ.)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 κ.σ. άνηθο
2 καρότα μέτρια
1/4 κ.γ. κύμινο
1 αυγό
1 κύβο μοσχάρι (προαιρετικά)
1/2 φλ.κ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Υλικά για το αυγολέμονο:
1 αυγό
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κορν φλάουρ

Ingredients:
8-10 large white onions
500 gr. minced beef (or lamb)
2 medium onions
1 cup of glazed rice (200gr.)
1/2 bunch of parsley
3 tbsp dill
2 medium carrots
1/4 tsp. cumin
1 egg
1 cube of beef
1/2 small cup olive oil
salt & pepper

Ingredients for the sour cream:
1 egg
juice from 1 lemon
2 tbsp cornstarch

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε 10 μεγάλα κρεμμύδια (κατά προτίμηση άσπρα) και τα χαράζουμε από την κορυφή, ως τη ρίζα τους, μέχρι τη μέση του κρεμμυδιού.
  2. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 15 λεπτά περίπου.
  3. Όταν αρχίσουν να ανοίγουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Σε μεγάλη κούπα βάζουμε 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο (ή αρνίσιο) και προσθέτουμε 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα, 2 μέτρια καρότα τριμμένα, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνα ρύζι γλασέ (200 γραμμάρια), 1 αυγό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.
  5. Τώρα αφού τα κρεμμύδια μας έχουν κρυώσει, ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα, προσθέτουμε λίγη από τη γέμιση και τα τυλίγουμε.
  6. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, στρώνουμε τα μικρότερα φύλλα από τα κρεμμύδια που έχουν περισσέψει και τοποθετούμε τους κρεμμυδοντολμάδες χωρίς κενά ανάμεσά τους, με το άνοιγμα προς τα κάτω.
  7. Ρίχνουμε αλάτι, 1 κύβο μοσχάρι (προαιρετικά) τον οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο ζεστό νερό και μισό φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.
  8. Σκεπάζουμε τους κρεμμυδοντολμάδες με ένα πιάτο και ρίχνουμε βραστό νερό ώσπου να σκεπαστούν καλά. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 40 λεπτά περίπου.
  9. Όταν βράσει το φαγητό μας, το αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα σκεύος για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
  10. Σε ένα μπολ βάζουμε 1 αυγό, τον χυμό από 1 μεγαλο λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε 3-4 κουτάλες από τον καυτό ζωμό, συνεχίζοντας να χτυπάμε.
  11. Βάζουμε το σκεύος με τον ζωμό σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  12. Αν θέλουμε περιχύνουμε με το αυγολέμονο τα σουγάνια στην κατσαρόλα ή τα σερβίρουμε ξεχωριστά.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!

💡 Εδώ θα βρείτε 👉 πολλά πρακτικά εργαλεία για την κουζίνα, ιδανικά για όσους αγαπούν το μαγείρεμα όπως κι εμείς! Ο σύνδεσμος είναι affiliate, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσετε κάτι, υποστηρίζετε το blog μας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για εσάς. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!

Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί. Μην ξεχάσετε να μου αφήσετε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια και να πατήσετε ένα like αν σας άρεσε η συνταγή μου!

Konstantina's Kitchen videos

Καλωσορίσατε στο μπλογκ μου. Στον παράδεισο της γεύσης και της μαγειρικής! Εδώ θα βρείτε μια πληθώρα από συνταγές που θα καλύψουν κάθε γευστική προτίμηση και θα ενθουσιάσουν τους αγαπημένους σας!!!

Αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τις καινούργιες μου συνταγές, εγγραφείτε στο κανάλι μου στο youtube!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *