Καλώς ήρθατε στο κουζινάκι μου! Σήμερα θα σας δείξω πώς να φτιάξετε την πιο εύκολη και νόστιμη σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας και τυρί φέτα – ένα εμβληματικό ελληνικό φαγητό που έχει κερδίσει τις καρδιές όλων. Στην ελληνική κουζίνα, οι πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της καθημερινότητας. Από τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, κάθε περιοχή έχει τις δικές της εκδοχές, φτιαγμένες με τοπικά υλικά και πολύ μεράκι. Η σπανακόπιτα, με το πλούσιο άρωμα του σπανακιού και την τραγανή υφή του φύλλου κρούστας, είναι μία από τις πιο αγαπημένες και διαδεδομένες πίτες.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδιαίτερα εύκολη, ιδανική ακόμα και για όσους δεν έχουν εμπειρία στην κουζίνα. Με απλά και καθημερινά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αριστούργημα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Είτε ως κυρίως πιάτο, σνακ, πρωινό ή κολατσιό στη δουλειά και το σχολείο, αυτή η σπανακόπιτα συνδυάζει την παράδοση με την ευκολία. Ακολουθήστε τη συνταγή μου βήμα-βήμα και φέρτε στο τραπέζι σας μια γεύση γεμάτη ιστορία και αυθεντικότητα, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου για περισσότερες νόστιμες και εύκολες συνταγές. Αν σας άρεσε η συνταγή μου, πατήστε το like και μοιραστείτε την με τους φίλους σας!
Και να θυμάστε, η αγάπη είναι πάντα το πιο σημαντικό συστατικό για να δημιουργήσουμε το τέλειο φαγητό!
Υλικά:
500 γρ. φύλλο κρούστας
1.500 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
500 γρ. τυρί φέτα
3 αυγά μεσαία
1/2 ποτήρι γάλα
1 κρεμμύδι ξερό
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. βούτυρο
1-2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (προαιρ.)
Ingredients:
500 gr. crusty dough
1.500 gr. of spinach (fresh or frozen)
500 gr. feta cheese
3 medium eggs
1/2 glass of milk
1 dry onion
4-5 fresh onions
1/2 bunch of parsley
1/2 bunch of dill
5 tbsp olive oil
100 gr. butter
1-2 tbsp breadcrumbs (opt.)
Εκτέλεση
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο) και 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
- Όταν μαραθούν, προσθέτουμε λίγο λίγο το σπανάκι και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να βγάλει όλα τα υγρά του.
- (Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι, το πλένουμε πολύ καλά, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε λίγο αλάτι και το πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να βγάλει τα υγρά του. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι, το αφήνουμε να ξεπαγώσει και το στίβουμε πολύ καλά ώστε να βγάλει όλα τα υγρά του.)
- Αφού σοτάρουμε πολύ καλά το σπανάκι και εξατμιστούν όλα τα υγρά του, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο κρύο γάλα (περίπου μισό ποτηράκι).
- Συμπληρώνουμε μισό ματσάκι μαϊντανό, μισό ματσάκι άνηθο, αλάτι & πιπέρι, 3 αυγά χτυπημένα, 500 γραμμάρια φέτα σε μεγάλα κομμάτια και ανακατεύουμε.
- Αν η γέμιση έχει πολλή υγρασία, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη, ώστε να τραβήξει τα περιττά υγρά.
- Αλείφουμε καλά με λιωμένο βούτυρο το μεγάλο ταψί της κουζίνας και στρώνουμε τα μισά φύλλα (5-6) βουτυρώνοντάς τα καλά.
- Βάζουμε τη γέμιση με το σπανάκι και τη στρώνουμε καλά. Γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα και τις βουτυρώνουμε.
- Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα σε λωρίδες, σουρώνοντάς τα και τα βουτυρώνουμε καλά.
- Ψεκάζουμε με λίγο νεράκι για να γίνει τραγανό το φύλλο και χαράζουμε τα κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία θέση του φούρνου (κάτω κάτω) μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!
💡 Εδώ θα βρείτε 👉 πολλά πρακτικά εργαλεία για την κουζίνα, ιδανικά για όσους αγαπούν το μαγείρεμα όπως κι εμείς! Ο σύνδεσμος είναι affiliate, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσετε κάτι, υποστηρίζετε το blog μας χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για εσάς. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!
Δείτε αν θέλετε αναλυτικά την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί.
